0
0
phone-icon
+38 (096) 812-04-52 Замовити дзвінок

Вантажний автомобіль на автопілоті проїхав 24-годинний маршрут за 10 годин

Вантажний автомобіль на автопілоті проїхав 24-годинний маршрут за 10 годин

Американський стартап TuSimple випробував власну систему автономного управління магістральних тягачем. Компанія відправила вантажівку з кавунами в подорож з Арізони в Оклахому. Автопілот подолав маршрут набагато швидше, ніж якби за кермом машини сидів водій.

 Випробування проводилося по маршруту Ногалес (Арізона) - Оклахома-Сіті, загальною протяжністю 951 миля (1530 км). Захід був частиною пілотного проекту, в якому брали участь партнери TuSimple, компанія Giumarra, виробник і дистриб'ютор продукції, а також асоційовані оптові продавці, повідомив CNBC.

 Як заявила TuSimple, зазвичай такий пробіг з водієм-чоловіком за кермом займає 24 години і 6 хвилин. Однак автоматизовані системи керування дозволили прискорити подолання маршруту на 42%, до 14 годин 6 хвилин. Для безпеки в вантажівці була людина, яка в екстреному випадку міг взяти керування. Він також відповідав за вантаження і вивантаження продукції.

 Компанія TuSimple заснована в 2015 році і поки не приносить прибутку, при цьому ринкова капіталізація стартапу перевищує 7 мільярдів доларів. Тільки за перший квартал 2021 року компанія з 800 співробітниками витратила 41,4 млн доларів на дослідження і розробки. У числі конкурентів, які розробляють системи автономних транспортних засобів спеціально для перевезення вантажів, значаться такі компанії як Aurora, Tesla, Daimler Trucks, Embark за підтримки Amazon, Waymo від Alphabet та інші.

 До проведення IPO TuSimple налагодила партнерські відносини і отримала фінансову підтримку від підрозділу важких вантажівок Volkswagen AG, Traton Group і від компанії Navistar. Компанія також отримала кошти від венчурного підрозділу UPS і в партнерстві з поштовою службою США провела випробування вантажівок між Далласом і Феніксом в декількох штатах.

 До 2024 року TuSimple хоче почати продажі системи автономного водіння, які не потребуватимуть водія для безпеки. Поки це неможливо, в тому числі і з-за різних законів в штатах. Компанія заявляє, що автономні вантажівки можуть працювати практично безперервно, зупиняючись тільки для дозаправки і профілактичного обслуговування. Таким чином скорочуються витрати на робочу силу, знижується витрата палива і навантаження на екологію. Крім того відбувається менше нещасних випадків з потерпілими.